Leven met schoolstress: Mijn strijd en hoe ik ermee omga
Mijn naam is Sofie, 18 jaar en ik zit nu in het tweede jaar van het hbo. Toen ik begon, had ik er superveel zin in: nieuwe mensen leren kennen, vakken die me echt interesseerden en eindelijk de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen. Maar als snel merkte ik dat die vrijheid ook een valkuil kon zijn. De deadlines stapelden zich op, groepsopdrachten verliepen niet altijd soepel en de constante druk om te presteren begon me op te breken. Schoolstress werd een vast onderdeel van mijn leven.
Het begon met kleine dingen: een nachtje doorhalen om een verslag af te krijgen, mezelf steeds vaker isoleren om te studeren en de angst om een onvoldoende te halen. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik alleen nog maar bezig was met school en vergat ik tijd voor mezelf te nemen. Ik voelde druk en was uitgeput.
Na een paar maanden besefte ik dat het zo niet langer meer kon. Ik moest een manier vinden om beter met mijn stress om te gaan. Dit zijn de dingen die mij echt hebben geholpen:
- Plannen en structuur aanbrengen:
Ik dacht altijd dat ik goed was in plannen, maar in werkelijkheid stelde ik veel uit en werkte ik op het laatste moment. Nu gebruik ik een planner en schrijf ik al mijn deadlines en taken op. Ik maak ene realistische planning en verdeel grote opdrachten over meerdere dagen. Dit geef mij rust en overzicht.
- Pauzes nemen:
Ik dacht wat langer doorwerken betekende dat ik productiever was, maar dat bleek juist averechts te werken. Nu neem ik bewust pauzes: even wandelen, een kop thee drinken of gewoon even ontspannen. Dit zorgt ervoor dat ik mij beter kan concentreren.
- Praten over mijn stress:
Lange tijd hield ik mijn stress voor mijzelf, maar toen ik eindelijk met vrienden en familie begon te praten, voelde ik mij zoveel lichter! Ook heb ik met een studiecoach gesproken die mij hielp met praktische tips en inzicht gaf in mijn studiestijl.
- Niet alles perfect willen doen:
Ik had altijd hoge verwachtingen van mezelf, maar ik heb geleerd dat het oké is om niet altijd een tien te halen. Soms is een zes ook genoeg, en dat betekent niet dat je hebt gefaald. Dit besef gaf me veel minder stress.
- Me-time inplannen:
Ik probeer nu bewust tijd voor mezelf vrij te maken. Of het nu volleyballen, lezen of een avondje Netflix is, het helpt me om te ontspannen en mijn hoofd leeg te maken.
Ook bieden wij interventies aan. Interesse? Klik dan hier Interventies

(Pexels)
Nu ik beter weet hoe ik met mijn schoolstress om moet gaan, voel ik mij veel beter! Natuurlijk zijn er nog momenten dat ik het zwaar heb, maar ik weet nu dat ik het kan handelen. Mijn grootste les? Je hoeft het niet allemaal alleen te doen en goed voor jezelf zorgen is minstens zo belangrijk als goede cijfers halen.
Onthoud dat jouw gezondheid en welzijn altijd op de eerste plaats komen. School is belangrijk, maar jij bent belangrijker! Geef jezelf af en toe een schouderklopje en wees trots op hoe ver je al bent gekomen. En als het even tegenzit? Morgen is er weer een nieuwe dag, een nieuwe kans.
Jij kunt dit!
(S.Assink, persoonlijke communicatie, 31 maart 2025)